Για μια Πάτρα βιώσιμη, ευρωπαϊκή πόλη!

H ΟΙΚΙΠΑ, σταθερά παρούσα σε όλα τα θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής του Δήμου μας, θεωρεί αναγκαίο να θέσει υπόψη τόσο των εκλογικών σχημάτων, που διεκδικούν την ψήφο του εκλογικού σώματος στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές, όσο και κάθε πολίτη τις κυριότερες προτεραιότητες, που ως σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη πρέπει να θέσουμε.

Θεμελιώδεις αφετηρίες μας είναι η πεποίθηση ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής συμβαδίζουν, αλλά και η αναγκαιότητα του να τίθενται τα μεγάλα ζητήματα, που αφορούν στο μέλλον της πόλης, στο δημόσιο διάλογο με ορθή ιεράρχηση, πνεύμα συνεννόησης και πρόταξης του γενικού συμφέροντος έναντι των επιμέρους.

Τα μείζονα θέματα

Ξεκινάμε με στρατηγικής σημασίας θέματα, όπως το νερό του Πείρου, η διαχείριση των απορριμμάτων,  η ολοκλήρωση της αποχέτευσης, η απώλεια κοινοχρήστων χώρων.

Πιστεύουμε ότι δεν συμφέρει την πόλη η εμμονή σε μια πλήρως κρατική διαχείριση του έργου. Αποσαφήνιση των ορίων οικονομικής ευθύνης για τη συντήρηση και λειτουργία του έργου σε συνδυασμό με διαδημοτική ανάληψη της ευθύνης της λειτουργίας του με κύριο εργαλείο την έμπειρη ΔΕΥΑΠ είναι η ορθή κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά στα απορρίμματα, πέραν της απαίτησης να μην χαθεί άλλος χρόνος, υπάρχει το θέμα της ανεπάρκειας του υπάρχοντος, βασισμένου στη μελλοντική Μονάδα Επεξεργασίας στου Φλόκα, σχεδιασμού να καλύψει πέραν του 60% περίπου των παραγομένων στο Δήμο μας απορριμμάτων. Πέραν της ανάγκης να παύσει η αδράνεια σε ό,τι αφορά στη μείωση των απορριμμάτων, τα Πράσινα σημεία, την αναβάθμιση της ανακύκλωσης – ανάκτησης, την μόνιμη καμπάνια για την οικοδόμηση υπευθυνότητας στην καθημερινή συμπεριφορά των πολιτών, είναι επείγον να συζητήσουμε με θάρρος πάνω στο ερώτημα “τι θα κάνουμε με αυτό το 40%”.

Θετικές εξελίξεις ήδη υπάρχουν στο θέμα της αποχέτευσης (διασφάλιση χρηματοδότησης από Περιφέρεια, ενίσχυση Βιολογικού), αλλά δεν πρέπει να επισκιάζουν το στόχο για την πλήρη αποχετευτική κάλυψη όλου του καλλικρατικού Δήμου μας.

Σε ό,τι αφορά στη συνεχιζόμενη τραγωδία της απώλειας προβλεπόμενων στο Σχέδιο Πόλης κοινόχρηστων χώρων, θα επαναλάβουμε την πάγια θέση μας: οι διασώσεις λίγων, απόλυτα αναγκαίων, κοινόχρηστων χώρων με πόρους που με μεγάλη δυσχέρεια εξοικονομούνται, κάθε άλλο παρά λύνουν το πρόβλημα. Επιβάλλεται να στραφούμε σε λύσεις, όπως η ανταλλαγή οικοπέδων μέσω τράπεζας γης και η αξιοποίηση δυνατοτήτων επανασχεδιασμού στο πλαίσιο του νόμου 2508/1997 ή άλλων πολεοδομικών δυνατοτήτων.

Υποστηρίζουμε τη διαμόρφωση Ανατολικού Πάρκου στον πρώην σκουπιδότοπο του Ριγανοκάμπου, την ανάπλαση του Έλους Αγυιάς με ανάδειξη και ανοικτών υδάτινων χώρων στο τμήμα του ευτροφικού καλαμιώνα, την ήπια διαμόρφωση του πλατανοδάσους με απόλυτο σεβασμό στις προβλέψεις για αυτόν του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του αιγιαλού και της παραλίας του Δήμου μας τασσόμαστε υπέρ μιας επιθετικής πολιτικής αντιμετώπισης καταπατήσεων και φραγμών της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών, όπως εξάλλου προβλέπει ο νόμος και επιβάλλουν οι ανάγκες πολιτικής προστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να διακρίνουμε και σε ποιο βαθμό η απώλεια ακτών οφείλεται σε διάβρωση και να απαιτήσουμε να ενταχθεί το σύνολο του θαλασσίου μετώπου του Δήμου μας στις σχετικές  μελέτες, όπως γίνεται για όλη την υπόλοιπη ακτογραμμή της βόρειας Πελοποννήσου και της Δυτ. Αχαΐας.

 Σε ό,τι αφορά σε πολεοδομία – αστική κινητικότητα μεγάλης σημασίας, πέραν της διάσωσης των κοινοχρήστων χώρων, είναι τα παρακάτω θέματα:

 

  • Η διάνοιξη κομβικής σημασίας για τη συνολική κυκλοφοριακή αποφόρτιση ολόκληρων συνοικιακών οδών με χαρακτηριστικές περιπτώσεις την Ανδρέα Παπανδρέου και τη Γοργοποτάμου στη νοτιοδυτική Πάτρα.
  • Η εφαρμογή των προβλέψεων του Γ.Π.Σ. για απελευθέρωση των οχθών του Μειλίχου και η διάνοιξη δίπλα τους ήπιας κυκλοφορίας οδών.
  • H εμμονή στην προώθηση ποδηλατοδρόμων στο πλαίσιο Δικτύου και όχι μεμονωμένων.
  • Ένας συνολικός πολεοδομικός σχεδιασμός για την παλαιά βιομηχανική ζώνη με ισορροπία χρήσεων και γενναιόδωρους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου.
  • H σήμανση των οδών της πόλης, με δεδομένο ότι τα σημεία που λείπουν πινακίδες με τα ονόματα των οδών είναι περισσότερες από όσα υπάρχουν.
  • H ανάγκη σταθερής πολιτικής απελευθέρωσης των πεζοδρομίων και των πλατειών από αυθαίρετα εμπόδια και χωρίς άδεια εμπορικές χρήσεις.
  • H αντιμετώπιση με ρεαλισμό του προβλήματος της ΑΜΙΑΝΤΙΤ με εν μέρει αποστολή αποβλήτων σε  ειδικούς χώρους, εν μέρει εξυγίανση και ταφή επί τόπου.

 

Υπογραμμίζουμε ακόμη την ανάγκη η Πάτρα, αξιοποιώντας το εκπαιδευτικό και επιστημονικό της δυναμικό, να βρεθεί στην πρωτοπορία της έρευνας και της νέας τεχνολογίας. Επιλέξαμε να θέσουμε τα παραπάνω, τα οποία κρίνουμε ως κυριότερα, αν και δεν εξαντλούν τον κατάλογο των απαιτήσεων για μια ευρωπαϊκή πόλη, για να συμβάλουμε, ώστε να τεθούν στο δημόσιο διάλογο τα πραγματικά θέματα της πόλης και όχι υποθέσεις εντυπωσιασμού και βιτρίνας.

 

Η Πάτρα, τιμώντας και τη σπουδαία παράδοσή της, μπορεί και πρέπει να γίνει η κατεξοχήν βιώσιμη αλλά και αξιοβίωτη ευρωπαϊκή πόλη της χώρας.

 

Το παραπάνω αποτελεί προσχέδιο κειμένου της ΟΙΚΙΠΑ, προς τις  συνεργαζόμενες περιβαλλοντικές οργανώσεις της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας για μια δημόσια τοποθέτηση ενόψει των Δημοτικών εκλογών.

Το τελικό (κοινό) κείμενο των οργανώσεων θα δημοσιοποιηθεί μετά την έκδοση του φύλλου Απριλίου της «εν αιθρία» και θα κοινοποιηθεί στα τοπικά ΜΜΕ και τα social media.