ΑΤΟΠΗ ΚΑΙ ΑΒΑΣΙΜΗ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Υπονομεύει την αναγκαία συναίνεση στα μέτρα!

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΟΙΚΙΠΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

 

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 83418/24.12.2020, με την οποία ορίζονται για το χρονικό διάστημα 25 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και 7 Ιανουαρίου 2021 οι απαγορεύσεις μετακίνησης των πολιτών στο πλαίσιο της καραντίνας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και οι εξαιρέσεις αυτών, περιλαμβάνει εξαίρεση της κυνηγετικής δραστηριότητας.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας θεωρεί ότι η εξαίρεση αυτή είναι μελανό στίγμα σε μια ΚΥΑ που επιβλήθηκε από την ανάγκη αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας. Αποφάσεις αυτού του τύπου οφείλουν να συγκεντρώνουν τη γενική συναίνεση, ώστε η εφαρμογή τους να στηρίζεται πρωτίστως στη θέληση και το σεβασμό των πολιτών.

Όμως η προτεραιότητα να εξαιρεθεί η κυνηγετική δραστηριότητα είναι άτοπη, αβάσιμη και υπονομευτική της ανάγκης για την πληρέστερη δυνατή συναίνεση στην εφαρμογή της ΚΥΑ. Είναι δε φανερά μεροληπτική και βιαστική γιατί δεν περιλαμβάνει και την μετακίνηση στη φύση για αναψυχή ή φωτογράφιση των άγριων ειδών! Η βλαβερή επίσκεψη στην άγρια φύση επιτρέπεται, η αβλαβής όχι! Προσκρούει ως προς αυτό στην συνταγματική αρχή της ισότητας των πολιτών.

Και αυτό διότι, πρόκειται για μια δραστηριότητα, ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενη και σκληρά αλλά δικαίως επικρινόμενη, ως μη συνάδουσα με την ανάγκη να μην καταφερθούν επιπλέον πλήγματα στην άγρια πανίδα, η οποία σε όλες τις παγκόσμιες έρευνες αποδεικνύεται, ότι βρίσκεται σε ραγδαία υποχώρηση, με πρωτοφανή στη γεωλογική ιστορία της γης απώλεια ειδών και δραματική μείωση των αριθμών τους.

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι συναρμόδιοι υπουργοί, όταν δραστηριότητες που στηρίζουν την καθημερινή μας ζωή , όπως η εστίαση και το εμπόριο, απαγορεύονται ή περιορίζονται δραστικά, και ΚΑΛΩΣ γίνεται αυτό, είναι βαριά αντιφατικό έως παράλογο να αποδίδεται προτεραιότητα στην απελευθέρωση του κυνηγίου.

Δίνεται έτσι η εντύπωση ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει «ότι χρειαστεί» για να αναχαιτισθεί η εξάπλωση του επικίνδυνου ιού κάμπτεται μπροστά στις πιέσεις ενός εγωιστικού λόμπυ, που υπερασπίζεται μια δραστηριότητα δευτερεύουσα εν πάση περιπτώσει, και σαφώς παρωχημένη και επιζήμια για τα οικοσυστήματα, σύμφωνα με την επιστήμη που τα μελετά.

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι συναρμόδιοι υπουργοί, σας απευθύνουμε επείγουσα έκκληση να καταργήσετε την εν λόγω ρύθμιση και να μην συμπεριλάβετε παρόμοια στην απόφαση που θα ακολουθήσει μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Το επιβάλλει η ορατή ανάγκη να είναι η συναίνεση και όχι οι κυρώσεις η βάση των οδυνηρών αποφάσεων περιορισμού των δραστηριοτήτων μας λόγω της πανδημίας.

Σας καλούμε να προχωρήσετε στην άμεση διόρθωση του σοβαρού αυτού λάθους ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στην ικανότητα της κυβέρνησης να σταθμίζει ορθά τις προτεραιότητες, να μην χαρίζεται σε κανένα λόμπυ, να βλέπει μόνο το γενικό συμφέρον.

 

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Θωμάς Κουτρούμπας 6936 511 013