Ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή, Μονάδα Επεξεργασίας είναι αναγκαία στοιχεία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής απορριμμάτων

Δελτίο Τύπου

Πάτρα 16/10/2012

 

Με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή μας, αλλά και τη σύνδεση του με τις προοπτικές της ανακύκλωσης, θεωρούμε χρήσιμο να επισημάνουμε τα παρακάτω:

 

1. Η ανάπτυξη των συστημάτων διαλογής στην πηγή με ανακύκλωση  και κομποστοποίηση του οργανικού μέρους, είναι θεμέλιο κάθε βιώσιμης πολιτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Όμως, ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, αφήνει πολύ σημαντικό υπόλειμμα προς επεξεργασία. Αυτό προκύπτει από την μελέτη των στοιχείων που υπάρχουν στον ευρωπαϊκό χώρο, όπου τα συστήματα αυτά είναι πολύ εξελιγμένα και η κουλτούρα των πολιτών περισσότερο υπεύθυνη.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της EUROSTAT που παρουσιάζουν την ευρωπαϊκή εικόνα για το έτος 2010, ο μέσος  όρος των υλικών που ανακυκλώνονται ή κομποστοποιούνται, ανέρχεται σε 37 % (η Ελλάδα 18%), ενώ ένα σημαντικό μέρος ( 22%) υφίσταται καύση. Τέλος το 38% οδηγείται σε υγειονομική ταφή.

Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν δεχόμαστε εργοστάσια καύσης ( και σωστά κατά τη γνώμη μας, αφού είναι περίπου δεδομένη η κακή τους λειτουργία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας), είναι προφανές ότι ακόμα και αν προσεγγίσουμε ή και ξεπεράσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ένα μεγάλο ποσοστό άνω του 50% πρέπει να υποστεί την όποια επεξεργασία.

 

2. Κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης, αποτελεί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων που θα πηγαίνει στο εργοστάσιο. Στα προηγούμενα τεύχη δημοπράτησης το ποσοστό αυτό ήταν γύρω στο 90%. Πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να κατέβει στο 65-70% ώστε να αφήσουμε ικανά περιθώρια παραπέρα ανάπτυξης της ανακύκλωσης και διαλογής του οργανικού μέρους στο δήμο μας  (σημερινό ποσοστό από τους μπλε κάδους 6%).

Σε ότι αφορά την μεθοδολογία, επιμένουμε στην αερόβια κομποστοποίηση που είναι η απλούστερη και φθηνότερη μέθοδος, όπου το αδρανές υπόλειμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επικάλυψη του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας ή παλιών λατομείων.

 

3. Αναμένουμε από τη Δημοτική Αρχή να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της για ενίσχυση της ανακύκλωσης, που, πέρα από τη θετική επέκταση της στις νέες δημοτικές ενότητες, η εικόνα που παρουσιάζεται στον παλιό Δήμο είναι απογοητευτική.