Προσοχή και ευαισθησία για τα περιαστικά μας δάση!

 

Πάτρα  5 Φεβρουαρίου 2024

H Οικολογική Κίνηση Πάτρας θεωρώντας σημαντικές και αξιοπρόσεκτες τις διαμαρτυρίες κατοίκων και συλλόγων της περιοχής του Γηροκομείου, σχετικά με την εσφαλμένη κλάδευση δέντρων του Άλσους Γηροκομειού από εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ, έστειλε την επιστολή που ακολουθεί προς τον Διευθυντή της Υπηρεσίας του στην Πάτρα. Είναι σημαντικό οι κλαδεύσεις αυτές να γίνονται πάντα με άδεια και υποδείξεις του Δασαρχείου και με πλήρη ενημέρωση των κατοίκων. Παρακάτω το κείμενο της επιστολής:

 

Κύριοι,

Πρόσφατα η Υπηρεσία σας έγινε αντικείμενο αρνητικών σχολίων στη Πάτρα λόγω άστοχων κλαδεμάτων δέντρων στο Άλσος του Γηροκομείου, σε ότι αφορά τον τρόπο που έγιναν. Ειδικότερα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που μας έστειλε σύλλογος της περιοχής και τις οποίες επισυνάπτουμε, πεύκα του Άλσους υπέστησαν ολική ή πολύ εκτεταμένη αφαίρεση της κόμης τους, πράγμα που συνεπάγεται, για κάποια από αυτά, την ξήρανσή τους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι λόγοι ασφάλειας των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος σας επιβάλλουν κάποιες φορές κλαδεύσεις ή και ριζικές κοπές δέντρων.

Επειδή όμως έχουν δημιουργηθεί  αρνητικές εντυπώσεις εις βάρος της υπηρεσίας σας θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο αυτές να γίνονται απαραίτητα με παρουσία γεωτεχνικού, αναλόγως με τη φύση του δέντρου (άλλες οι αντοχές στη βαριά κλάδευση του πεύκου και άλλες πχ της αγριελιάς ή της μουριάς).

Επιπλέον για να αποφεύγεται η πρόκληση ανησυχίας στους κατοίκους των περιοχών που γίνεται τέτοια επέμβαση, είναι απαραίτητο να τοιχοκολλούνται σχετικές ανακοινώσεις. Στις περιπτώσεις δε που επιβάλλεται ολική κοπή δέντρων είναι σκόπιμο, δίκαιο και απαραίτητο να δεσμεύεστε σε νέες φυτεύσεις ίσου αριθμού δέντρων σε σημείο που δεν επηρεάζουν γραμμές ρεύματος και αυτό να ανακοινώνεται επίσης.

Παρακαλούμε να δείτε με προσοχή τις προτάσεις μας. Αυτό θα είναι τόσο προς το συμφέρον του πολύτιμου αστικού πρασίνου όσο και της καλής εικόνας της Υπηρεσίας σας στην κοινωνία.