WWF Ελλάς: Η αλήθεια για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΥ  Ή Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΧΑΟΥΣ;

 

Την ώρα που ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η WWF Ελλάς τοποθετείται δημόσια σχετικά με το θέμα, με την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του έδειξε ότι κεντρική πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτό τελικά που φοβόμασταν και βλέπαμε να εξελίσσεται: η περαιτέρω βύθιση της χώρας μας σε εξάρτηση από το υπαίτιο για την ενεργειακή κρίση ορυκτό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε υποχρέωσή μας, για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, να προβούμε σε ορισμένες απαραίτητες διευκρινίσεις που θα θέσουν τη συζήτηση σε σωστές βάσεις.

Συγκεκριμένα, στις  αρχές Νοεμβρίου 2022, από το βήμα των ηγετών κρατών στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο (COP27), ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «επενδύουμε σε υποδομές φυσικού αερίου, ώστε να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλειά μας». Αυτή η δήλωση πίστης στο ορυκτό αέριο εκ μέρους του πρωθυπουργού δεν ευσταθεί, για τους εξής λόγους:

  1. Το αέριο δεν έχει κανένα μέλλον. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ)τονίζει ξεκάθαρα ότι «κανένας δεν θα πρέπει να φανταστεί πως η εισβολή της Ρωσίας μπορεί να δικαιολογήσει ένα κύμα νέων υποδομών πετρελαίου και αερίου σε έναν κόσμο που θέλει να φτάσει στον καθαρό μηδενισμό των εκπομπών μέχρι το 2050».
  2. Είναι κρίση ορυκτών καυσίμων, και όχι «ενεργειακή κρίση». Η Ελλάδα υποφέρει τα τελευταία χρόνια από πολύ υψηλές τιμές χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της βαθιάς εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα. Αυτό φαίνεται καθαρά από τα δεδομένα που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις τιμές χονδρεμπορικής στην Ελλάδα να κινούνται σε επίπεδα συντριπτικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, ακόμα και στις εποχές της πολύ βαθιάς εξάρτησης από τον λιγνίτη.
  3. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην εξάρτηση από το αέριο. Η ενεργειακή κρίση προκλήθηκε ακριβώς από τη βαθιά εξάρτηση πολλών κρατών από το ορυκτό αέριο, στην οποία σταθερά περιέρχεται και η Ευρώπη εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Χρόνια χαμένα από την επένδυση σε υποδομές και μέτρα που θα διευκόλυναν τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια.
  4. Μόνος δρόμος για απανθρακοποίηση είναι η εξοικονόμηση και η σωστή ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ο δρόμος για ένα ασφαλές και υγιές μέλλον είναι μπροστά και όχι πίσω. Μόνη λύση για την πλήρη αποκάθαρση του ενεργειακού μίγματος της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα είναι η πλήρης πολιτική και θεσμική στήριξη προς ένα εμπροσθοβαρές πακέτο ενεργειακών αναβαθμίσεων και εξοικονόμησης και, βέβαια, η πλήρης στήριξη αποκλειστικά προς την οικολογικά σωστή και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Δεν θα μπορούσαμε να τονίσουμε πιο εμφατικά ότι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προϋποθέτει πολιτική καινοτομία και  μακροπρόθεσμο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ενεργειακό σχεδιασμό και όχι προσωρινές, βεβιασμένες και επιβλαβείς για τη φύση και τον άνθρωπο πολιτικές αποφάσεις. Τη στιγμή που έχουμε την επιλογή να αναλάβουμε τις κλιματικές πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν στη χώρα ενεργειακή ασφάλεια και απεξάρτηση από γεωπολιτικές αναταράξεις, εμείς γιατί να επιλέξουμε να μετατρέψουμε τη σημερινή ενεργειακή κρίση σε κρίση για τις επόμενες γενιές;», δήλωσε η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής, WWF Ελλάς.